Szemüveg kell a gyereknek, mitévő legyek?

11 blog gyerekszemüvegA napokban egy anyuka tért be az üzletbe a kisfiával, orvosi leletet szorongatva. A gyereknek szemüvegre van szüksége, szeretne tanácsot kérni, kicsit elveszve érzi magát. Megnyugtattam, hogy nincs semmi baj, rengeteg gyereknek van szemüvege, elég sok gyerek vevővel találkoztam eddigi pályafutásom során.

 Fontos, hogy gyermekünket (14 év alatt) kifejezetten gyerekszemészetre vigyük, mert az ő vizsgálatuk nagy szakértelmet és gyakorlatot igényel. A gyerekek szeme, fiatal korukból adódóan, nagyon könnyen alkalmazkodik a különböző korrekciókhoz, így, ha nem gyakorlott a vizsgálatot végző személy, csemeténk könnyen „átveri”. Akkor is vigyük el szemészetre, ha mi nem látjuk, hogy bármi gond lenne a látásával. Asztigmiáról szóló postomban olvashatta, hogy tompalátóvá válhat az asztigmiás szem, ha nem kap szemüveget a gyerek. A szülőnek fel se tűnik, mivel mindent „normálisan csinál”.  Ezzel nem megijeszteni akartam olvasóimat, annyi a célom, hogy minden gyereket vigyenek el szemészetre, ellenőriztessék a látását. Vagy kiderül, hogy tökéletesen lát és nincs szüksége szemüvegre vagy szemüveget írnak fel neki, hogy teljes életet élhessen. Fontos megjegyezni, hogy évente egyszer (ha mást nem mond az orvos), a fogászathoz hasonlóan, szemésztere is vigyük el a gyereket.

Amint megvan a vizsgálat eredménye, jöhet a következő lépés, a szemüveg beszerzése.

Mire érdemes figyelni szemüveg vásárlásakor?

  •           fontos, hogy tetsszen a szemüveg, jól álljon a gyereknek, passzoljon az arckarakteréhez, hajszínéhez
  •           így szívesen fogja viselni és elkerülhetjük azt, hogy a társai csúfolják
  •           első szemüvegnél érdemes rugós szárú keretet választani, mert a gyerekek (igen, 10 éves kor fölött is és a sok felnőtt is) hajlamosan egy kézzel levenni a szemüvegüket
  •           így elkerülhetjük, hogy idő előtt újat kelljen neki venni
  •           a lencse kiválasztásában mindenképpen kérjük ki a látszerész véleményét
  •           napjainkban rengeteg lencse közül választhatunk, vannak olcsóbb és drágább típusok is
  •           a drágább lencsék jobb minőségűek, jobb felületkezeléssel ellátottak, hosszabb garancia van rájuk
  •           abban az esetben, ha tudjuk, hogy hosszabb ideig fogja viselni a szemüveget (kb. 1 évig vagy tovább) és megengedhetjük magunknak, mindenképp érdemes a jobb minőségű lencsét választani
  •           viszont, ha az orvos azt mondja, hogy a szülő számítson rá, hogy pl. egy fél év múlva ki kell cserélni a gyerek lencséjét, akkor választhatja az olcsóbbat is, nem fogja „széthasználni” a gyerek a lencséjét

A szemüveg átvétele után jön a következő lépcsőfok a szemüveg megszokása.

Nagyobb gyerekeknél ez nem szokott gondot okozni, elég érett hozzá, hogy megértse, hogy vigyázni kell rá és hordani, ha jól akar látni.

Nehezebb a helyezet a kicsikkel. Sok türelemre van szükség a szülők részéről, amíg megtanítják nekik a szemüveg helyes kezelését. Ha nekem van ilyen vevőm, akkor mindig meg szoktam kérni az egész családot (apa, anya, testvér), hogy jöjjenek el, amikor kiadom a szemüveget és játszunk egy kicsit. A nem szemüveges családtagoknak is szoktam szemüveget adni, így próbáljuk meg elérni, hogy a kicsi is fel akarja venni a szemüvegét. Ez néha eltart 30 percig is, de megéri, ha utána szívesen viseli a gyerek a szemüveget.

Kedves szülők, aggodalomra semmi ok, ha gyermeküknek szemüveget írnak fel. Ha gyermekszemészhez viszik 14 év alatti csemetéjüket, aki körültekintően állapítja meg a dioptriát, akkor biztosak lehetnek benne, hogy tökéletesen fog látni. Divatos, a gyermeknek tetsző kerettel elérhetjük, hogy szívesen viselje azt, társai ne csúfolják. A lencse kiválasztásában mindenképpen kérjék a látszerész segítségét. A szemüveg megszokása kisebb gyerekeknél igényel több türelmet és odafigyelést a szülők részéről. Ha ezen a szakaszon túl vannak, akkor élmény lesz a szemüveg viselése gyermeküknek.

 

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00