Miért fontos, hogy optikussal csináltassunk szemüveget magunknak?

csipkezett keretek1A pár száz forintos, előre gyártott szemüvegek, eredeti célja az volt, hogy egy olcsó, könnyen pótolható darab legyen táskánk alján arra az esetre, ha otthon hagyjuk szemüvegünket vagy pl. eltörik az olvasó szemüvegünk és még nem készült el az új, addig is legyen mit viselnünk. Hosszabb viselésre nem alkalmas, egy vésztartalék, mert tulajdonképpen egy szemüveg keretbe foglalt nagyítóról van szó. Sajnos Magyarországon a mai napig elterjedt dolog, sokan egész nap viselik, sokat ártva a szemüknek. Önnek kedves olvasó, ezt nem feladata átlátni, de nekem, aki ebben a szakmában élek ez felháborító.

Sokan azt hiszik, hogy milyen jó üzletet csináltak, amikor kosarukba tesznek egy előre gyártott szemüveget a heti bevásárlás során. Hiszen kész szemüveget kaptak kedvező áron, időt is spóroltak vele, ezt a „gondot” is letudták.

Pedig nem így van, nagy hibát követett el a kedves olvasó. Szerencsére ez a hiba még könnyen orvosolható, méghozzá igen hatékonyan. Gyorsan tegye vissza a szemüveget oda, ahonnan elvette!

Először is, egyáltalán nem biztos, hogy mindkét szemünk ugyanolyan erősségű korrekciót igényel. Az embereknek a legtöbb esetben különböző dioptriájú lencsékre van szüksége ahhoz, hogy jól lássanak. Ezt nem tudjuk megoldani egy előre gyártott szemüveggel, amelyek azonos erősségű lencsékkel kerülnek forgalomba. Ez olyan, mintha csak 40-es cipőt lehetne venni, mindenkinek azt kéne hordania, függetlenül a lába méretétől. Csakhogy egy nem a lábunkra illő cipővel kevesebb kárt okozunk magunknak, mint egy előregyártott szemüveggel.

Mindegyikünknek különböző a pupilla távolsága, azaz máshol kell a lencse optikai középpontjának lennie a tökéletes látáshoz. Ezt szintén nem tudják biztosítani ezek a szemüvegek.

A szemüveges állványhoz hiába megyünk orvosi lelettel a kezünkben, nem áll mellette egy látszerész, hogy az igényeinknek megfelelő szemüveget adja nekünk. A pár másodperces próbálgatás és az, hogy „jól látunk”, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az a megfelelő korrekció számunkra. Ezek a szemüvegek hosszabb viselés, órák, napok után, okoznak problémákat, például fejfájást, nem megfelelő látást, vagy feszültnek érezzük magunkat. Nemcsak magunknak, másoknak is árthatunk egy ilyen szemüveg viselésével. Gondoljunk csak benne abba a szituációba, hogy valaki minden nap egy ilyet viselve vezet egy iskola előtt. Akkor is gyors reakciót igényel, ha egy gyerek a labdáját kergetve véletlenül kocsink elé lép, ha kifejezetten nekünk készített szemüveget viselünk…

A rosszul megválasztott dioptriájú lencsével, ami nem a pupilla távolságunkhoz lett beállítva, többet ártunk szemeinknek, mintha nem vennénk föl szemüveget! Sőt, az erőltetéstől, amit a rossz korrekció okoz, csak növeljük a látás problémánkat.

Minden ember korrekciója más és más, teljesen egyedi, ezért egyénileg, személyre szabottan kell foglalkozni vele! Ehhez el kell mennünk egy optikai szaküzletbe, ahol megfelelően képzett szakemberek segítségével találjuk meg a számunkra tökéletes korrekciót.

Ugyanis, a külvilágból érkező információink 83 %-át szemünkön keresztül érzékeljük. Látásunk a legfontosabb információ forrása életünknek. Gondolkodjunk el rajta, hogy érdemes-e ezt az ajándékot egy rossz minőségű, igényeinknek egyáltalán nem megfelelő szemüveggel rongálnunk?! Szerintem szemeink megérdemlik a legjobbat, és egy jó optikusnál mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő szemüveget.

Foglaljuk össze, hogy miért nem szabad előre gyártott szemüveget vásárolnunk:

  •       egyáltalán nem biztos, hogy mindkét szemünknek ugyanolyan erősségű lencsére van szüksége, viszont az előre gyártott szemüvegek csak azonos dioptriájú lencsékkel kerülnek forgalomba,
  •        mindannyiunknak különböző a szemtávolsága, ez függ a korunktól, nemünktől, fejünk méretétől is. Viszont ezeket a szemüvegeket egyfajta pupilla távolságra gyártották, ami egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő nekünk,
  •        egy rosszul megválasztott dioptriájú és nem a mi pupilla távolságunkhoz beállított szemüveggel többet ártunk szemünknek, mintha nem viselnénk azt,
  •        mindenkinek személyre szabott, saját igényeinek megfelelően elkészített szemüvegre van szüksége. Ezt nem tudják biztosítani nekünk az előre gyártott olvasó szemüvegek,
  •        elmondhatjuk, hogy ezek a szemüvegek minősége arányos az árukkal.

Szemeink védelme érdekében mindenképpen keressünk fel egy optikai szaküzletet, ahol szakszerű segítséget kaphatunk! Mert a tökéletes látás mindenkinek jár!

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00