Mire figyeljen napszemüveg vásárlásakor?

szemüveg őszIgaz kicsit megkésve, mert a legtöbben karácsonyra vártuk, de leesett az első hó. Délután elvittem a kutyámat sétálni és örültem neki, hogy nálam volt a napszemüvegem. Nem lehet elégszer elismételni a jó napszemüveg tulajdonságait! Sajnos a mai napig sok embert látok az utcán vagy érkezik a boltba rossz minőségű „napvédővel”, amivel többet árt a szemének, mintha nem viselne semmit. Ez nem az ő hibájuk, hiszen sokan nem tudják, hogy mire figyeljenek oda, amikor napszemüveget vesznek maguknak. De nekem, akinek ez is s szakmájához tartozik, igen elszomorító és dühítő egy-egy ilyen szituáció.

 

Tévhit, hogy csak nyáron kell napszemüveget hordani. Télen is ugyanolyan fontos szemünk védelme a káros UV-sugarak ellen. Főleg, amikor havazik, mert a hó sokkal jobban visszaveri a fénysugarakat. Erre nem csak a hegyekben, síelés közben kell figyelni, hanem a mindennapi életben is.

Három dolgot kell fejben tartani, amikor napszemüveget választ magának az ember.

  1. Először a szűrőhatást. A szemüveg lehetőleg teljes mértékben szűrje ki a káros UV sugarakat, emellett persze csökkentse a szembe jutó látható fény (amit az emberi szem érzékelni tud) erősségét, egyenletesen szűrve a különböző színeket, speciális esetben (pl. síelésnél, vízi sportoknál, túrázásnál) egyes színeket kiemelve, a kontrasztokat erősítve.

Az a napszemüveg, amely csak a látható tartományban (amit az emberi szem érzékelni tud) fejti ki szűrő hatását, káros. Ugyanis szemünk a látható fény erősségének csökkenésére úgy reagál, hogy tágul a pupillánk, ezáltal a nem csökkentett káros sugarakból nagyobb mennyiség jut a szembe. Az olcsó, nem ellenőrzött minőségű, nem optikai üzletben vásárolt, kizárólag divat igényeket kielégítő napszemüvegek használata veszélyes!

    2. Figyeljünk az optikai hatásra is, hogy a napszemüveg lencséje ne torzítson, mert ez az elmosódott látás mellett                fejfájást okoz. 

Mind az optikai, mind a napszemüveg kereteknél lényeges, hogy figyeljünk a minőségére is. Egy jó szemüveg kényelmes, méretei anatómiailag helyesek, a felhasznált anyagok ellenállóak, a melegben tartják a formájukat, nem oxidálódnak, nem allergizálnak.

    3. Akiknek fontos, hogy a visszaverődő fény (pl. vízfelületről, motorház tetőről, útról) ne vakítson,  válasszanak                        polarizált napszemüveget. Segítségével csökken a káprázás, javul a látásélmény és a képminőség. Napjainkban              a gyártó cégek dioptriás napszemüvegeket is el tudnak látni polarizált szűrővel.

Fontos tudni még, hogy a gyerekek szeme sokkal érzékenyebb az UV sugarakra, mint a felnőtteké. Az ő szemlencséjük átlátszóbb, ezért több káros sugarat enged át. A pupillájuk is tágabb, mint az idősebb generációké, így nagyobb felületen jutnak szemükbe az UV sugarak. Tehát nekik még fontosabb a jó minőségű napszemüveg, mint nekünk!

Akinek fontos szeme egészsége, napszemüveg vásárlásnál mindenképp tartsa be a fenti tanácsokat! Figyeljen a szűrőhatásra, hogy a látható és láthatatlan fénysugarak ellen is védjen napszemüvege. Fontos a szemüvegkeret minősége is. Aki kontrasztosabb látást igényel mindenképp polarizált lencsét viseljen.

Szerencsére ezek a jellemzők nemcsak a hagyományos, dioptria nélküli napszemüvegeknél érhetők el, hanem a dioptriás lencséknél is. Attól, hogy szemüveges, nem kell lemondania szeme nap elleni védelméről, nem kell kompromisszumot kötnie.

Következő cikkemben a hóvakságról olvashat!

(Forrás: Szodorai Margit: Anyag – és áruismeret, 2013)

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00