Mindent a hóvakságról

15 blog hóvakságTudta, hogy az eszkimók szarvasagancsból készült „szemüveget” hordtak a hóvakság ellen? Szerencsére mi ennél egyszerűbben védekezhetünk! Előző cikkem folytatásaként, most a hóvakságról olvashat.

 

 

 

Sokszor írtam, mondtam már, hogy szemünk a legfontosabb érzékszervünk. Ezért szervezetünk fokozottan védi. Gondoljunk a szemhéjakra, szempillákra, a szemöldökcsontra. Bizonyos reflexek, a pupillák összeszűkülése, szemhéjzárás, hunyorgás, szintén védik a szemet. Ezek azonban csak közvetlen, erős fény esetén lépnek működésbe.

A hóvakságot (photokeratitis, photoconjuctivitis) úgy lehet jellemezni, hogy a szem szaru – illetve kötőhártyája leég (akárcsak a bőrünk). Okozója az UV- fény, felhős időben is erős lehet!

Kik vannak veszélyben?

A legnagyobb veszélyben azok, akik hosszabb időt töltenek:

  •           hóval vagy jéggel fedett helyen vagy
  •           homokos területen, ahol nincsenek fák, épületek

Ezeken a területeken a napfény visszatükröződik és emiatt alakul ki a gyulladás. A hó a sugárzás 80 %-át veri vissza, míg a víz a negyedét. A hóvakság az Északi – és Déli- sark közelében, illetve a hegyekben jelent problémát. Ne higgyük azonban, hogy csak a hegymászók, síelők vannak veszélyben! A fény okozta gyulladás ugyanis gyakori a hegesztőmunkások körében (ha nem viselnek védőfelszerelést), de előfordulhat napozás, szoláriumozás után is!

A gyulladás fájdalmas és kellemetlen.

Jellemző tünetek:

  •           erős könnyezés
  •           szemhéj rángása, érzékenysége
  •           fényérzékenység
  •            összeszűkült pupillák

A tünetek a sugárzás után néhány órával jelennek meg, majd a megjelenését követő 1-2 napon belül elmúlnak. Bizonyos esetekben a pupillák regenerációja ennél hosszabb ideig tart.

A fájdalom enyhíthető:

  •          nyugtató és érzéstelenítő szemcseppel (folyamatos kezelésként azonban nem alkalmazzák, mert akadályozza a szaruhártya gyógyulását)
  •           hűsítő borogatással
  •           műkönnyel
  •           gyulladáscsökkentő szemcsepp (csak orvos írhatja fel)

A betegség fényérzékenységgel jár együtt, ezért az érintettnek érdemes néhány napig sötétben (pl. elfüggönyözött szobában) maradnia. Ezzel a gyógyulás is gyorsítható.

Könnyen megelőzhető!

A hóvakság megelőzhető jó minőségű napszemüveg vagy megfelelő védőszemüveg viselésével (hegesztésnél vagy szoláriumozásnál). Az új típusú szemüveglencsék kétoldali UV-védelemmel készülnek, amelyek kiszűrik az elölről, oldalról és hátulról érkező sugarakat is.

Síelők olyan nagy lencséjű szemüveget viseljenek, ami  megfelelő oldalvédelemmel rendelkezik, így  megakadályozza a fény szembe jutását.  A napszemüveget még borús idő esetén is viselni kell, mert az UV-sugarak a felhőkön is áthatolnak.

15 blog siszemuveg

Egy jó síszemüveg minden oldalról védi szemünket a káros UV-sugárzás ellen

A nagyon súlyos, nem kezelt hóvakságnak súlyos következményei lehetnek. A könnyen begyulladó, irritált szemtől, a folyamatos könnyezésen át a szürke hályogig, melynek kialakulását nagy mennyiségű UV-sugárzás elősegítheti.

Szemünk érzékeny az erős, közvetlen fényre. Bőrünkhöz hasonlóan szaruhártyánk is leéghet, ami nagy fájdalommal jár. Nemcsak a hegyekben élőket, sportolókat veszélyezteti a hóvakság, hanem a szoláriumozókat vagy a tengerparton pihenőket is. A hó a fénysugarak 80 %-át veri vissza, a homokos teper vagy vízfelület a negyedét.  A tünetek a sugárzást követő néhány órán belül jelentkeznek és 1-2 napon belül maguktól elmúlnak. Ha szeretnénk meggyorsítani a gyógyulást, akkor tartózkodjunk lefüggönyözött szobában és használhatunk nyugtató borogatást vagy szemcseppet. De sokkal egyszerűbb, ha megelőzzük a gyulladás kialakulását egy jó minőségű napszemüveggel vagy megfelelő védőszemüveggel.

(forrás: hazipatika.com)

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00