Hogyan védhetem szememet a káros UV sugárzás ellen?

29 blog UV ControlÉpítőiparban dolgozó, így a szabadban sok időt töltő úr jött be hozzám. Olyan szemüveget szeretett volna, ami védi szemét az UV sugárzás ellen, amit évekig viselhet, mert a lencse tartós és jó minőségű. Létezik ilyen lencse? – kérdezte tőlem. Persze, mindjárt meg is mutatom! Szeretné Ön is megtudni, milyen?  Csak olvasson tovább és minden kiderül.

 

 

 

Az UVControl réteget a világ legtartósabb felületkezelése és a 100 %-os UV sugárzás elleni védelem ötvözésével alkották meg. Ajánlott mindenkinek, aki sok időt tölt a szabadban és fontos szeme egészségének megőrzése.

-          gyerekeknek, mert az ő szemük sokkal kevésbé képes védekezni az UV sugárzás ellen, mint a felnőtteké

-          szabadtéren sok időt töltő személyek, mert az ő szemük sokkal jobban ki van téve az UV-sugárzásnak

-          időseknek, mert az ő szemük, a gyerekekhez hasonlóan, érzékenyebb

29 blog UV Control

Teljeskörű UV védelem szemének és a világ legtartósabb felületkezelése egyben!

Ahogy az előbb írtam a világ legtartósabb felületkezeléséről van szó. Mit is jelent ez?

-          ötször karcállóbb, mint egy hagyományos lencse, így jobban bírja a mindennapi igénybevételt, mert nem mindenki tudja patikatisztaságú környezetben használni a szemüvegét

-          99 %-ban átereszti a fényt, emellett nem alakul ki zavaró visszatükröződés a lencse felületén

-          ezzel megkönnyítve viselője életét, mert a szemüveglencse nem akadályozza, hanem segíti a mindennapokban

-          tartós vízlepergető tulajdonságának köszönhetően gyakori tisztogatás mellett is segíti a vízcseppek lefolyását a lencse felületéről, csökkenti a párásodás zavaró hatását, esős időben könnyebben folyik le a víz a lencse felületéről

-          portaszító tulajdonságának köszönhetően nehezebben koszosodik, ritkábban kell tisztítania lencséjét

Most jöjjön egy kis fizika. Ne aggódjon, nem lesz hosszú és bonyolult. A fény látható és láthatatlan tartományra bontható. A látható tartomány, amit az emberi szem érzékelni képest, 380 és 780 nanométer (nm) közé esik. Viszont az UV fény a láthatatlan tartomány része, ami az emberi szem számára nem érzékelhető. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy nem káros!

Az UV sugarak hullámhossz alapján 3 csoportba oszthatóak:

  1. UV-C sugarak az ózonréteg blokkolja, nem érik el a föld felszínét. Ezzel nem kell foglalkoznunk, nem veszélyeztet minket.
  2. Az UV-B sugarak veszélyesebbek! Ez okozza a bőr leégését és a szemlencsében, szaruhártyában okoznak kárt. Ellenük nagyon is fontos, hogy megvédjük szemünket.
  3. Az UV-A sugarak szintén elérik a föld felszínét, sőt a szaruhártyáig hatolva nagyon is károsítják szemünket.

Kevesen tudják, hogy bőrünkhöz hasonlóan szemünket is védeni kell az UV sugárzástól. A különböző faktorszámú napvédő krémek közül mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt. Szemünk esetében olyan lencsét kell választanunk, ami maximálisan kiszűri az UV sugarakat.

A fényt látható és láthatatlan tartományra oszthatjuk. Az UV sugarak a láthatatlan tartományba tartoznak, három csoportra oszthatjuk őket (UV-A, UV-B, UV-C). A C sugarak nem érik el a föld felszínét az ózonrétegnek köszönhetően. A B és A-sugarak viszont veszélyesek. Ezek okozzák a bőr leégését, a szaruhártyában is kárt okozhatnak.

Önnek ez nem feladata átlátni, de nekem, aki ebben a szakmában élek kötelességem minél több ember figyelmét felhívni az UV sugárzás egészségre káros hatásaira. Sajnos az UV sugárzás „nagyon sunyi” abból a szempontból, hogy hosszútávú hatásai lassan és fájdalommentesen jelentkeznek. Aki nem védi szemét megsokszorozza esélyét az időskori makula degenerációra (amikor egy fekete folt keletkezik a látni kívánt dolog közepén, mintha valaki egy filctollal egy fénykép leglényegesebb részét kisatíroznánk) és a szürkehályogra. Mindig összerándul a gyomrom, amikor eszembe jut, hogy a gyerekek és a fiatalok fokozottan veszélyeztetettek, ezért ügyeljünk arra, hogy olyan szemüveget viseljenek (akár dioptriását, akár napszemüveget), ami megfelelő UV védelemmel rendelkezik.

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00