Hogyan zajlik a látásvizsgálat egy optikában?

Biztos, hogy Önben is felmerült vagy felmerül a kérdés, hogy mire számítson, mikor látásvizsgálatra érkezik egy optikába. Ha nem volt még látásvizsgálaton cikkem elolvasása után megnyugodhat, hogy semmi „veszélyes” nem fog Önnel történni. Ha volt már vizsgálaton, akkor felelevenítem az utat, ami a tiszta látáshoz vezette.

A külvilágból érkező információk 80 %-át látásunkkal nyerjük. Látásunk összetett, külső hatásokra nagyon érzékeny. Nincs mindenki tisztában vele, hogy a fogorvosi ellenőrzéshez hasonlóan, szemeit is érdemes megvizsgáltatni évente. Ezzel ellenőrizteti látását, megtudhatja, hogy szüksége van-e szemüvegre és egyes kezdődő szembetegségek is kiszűrhetők. Mindenkinek ajánlom, hogy szánjon erre időt, váljon ez is az egészségtudatos életmód részévé.

Lássuk a látásvizsgálat elemeit!

anamnezis

 Anamnézis felvétele

Első lépés az anamnézis felvétele. Ez a páciens kórelőzményének megismerését jelenti. Ennek során fontos tisztázni az esetleges cukor és/vagy vérnyomás eltéréseket (ez látásunkra is hatással lehet), a szedett gyógyszereket, az esetleges szem sérüléseket vagy műtéteket, illetve a családban előforduló szembetegségeket. Erre azért van szükség, mert vannak bizonyos esetek, amikor nem érdemes egy új szemüvegbe befektetni, hanem előbb egy szem vagy más betegséget kell kezeltetni. Az anamnézis része még a szemüveggel kapcsolatos tapasztalatok megbeszélése. Például, hogy milyen szemüveget, szemüvegeket visel, elégedett-e vele, mióta hordja.

refrakto 

Komputeres mérés

Második lépés a komputeres mérés (kerato- refraktométerrel). Aki volt már látásvizsgálaton biztos emlékszik arra a gépre, amibe bele kellett nézni és egy léggömböt vagy búzamezőt kellett nézni. Aki nem volt még vizsgálaton a fentire számíthat.  Erre azért van szükség, hogy a vizsgálatot végző személy egy előzetes felmérést végezzen a várható távoli dioptria szükségről. Persze ezt a hagyományos, próba keretes módszerrel kontrollálni kell. Kimérhet a gép valamilyen korrekciót, de ha azt a leendő szemüveg viselő nem fogadja el, akkor módosítani kell rajta. Nem vagyunk gépek, mindenkinek más az éleslátás igénye. Ezt mindig egyénileg kell tisztázni és kipróbálni.

 probakeret

Próbakeret

 vetit

Visus jelek vetítése

12030508 793022950802985 5235794210873582795 o

Próbalencse sor a vizsgálat fontos eleme

                                                                  

Harmadik lépés a szükséges korrekció megállapítása próba kerettel. Innentől lesz ismét interaktív a vizsgálat a páciens részére. Felveszi a próba keretet és a kivetített betűket, számokat vagy ábrákat hangosan felolvassa. És igen olyan sötétben, mint a képen látható. Próba lencsék segítségével megállapítom a szükséges korrekciót. Majd megkérem a pácienst, hogy „sétáljon” egy kicsit a szemüvegben. Így kiderül, hogy kényelmes viselet-e neki a korrekció vagy kicsit módosítani kell rajta. Erre azért van szükség, mert a mindennapi életben nem egy táblát olvasunk, mint a vizsgálat alatt, hanem mozgunk a szemüvegben.

reslampa

Réslámpás vizsgálat

Negyedik lépés a réslámpás vizsgálat. Ekkor belevilágítok a szembe és megnézem, hogy van-e valami kórós elváltozás az elülső szegmensben. Ezt azért hagyom a vizsgálat végére, mert nagyon erősen világít a réslámpa, pár percre szükség van, hogy a szem megnyugodjon a vizsgálat után.

Végül, de nem utolsó sorban jön a kapott eredmények ismertetése. Elmagyarázom, hogy milyen dioptriájú szemüvegre van szüksége. Mire számíthat, mikor majd átveszi. Mik lehetnek az esetleges nehézségek, míg megszokja a korrekcióját. Illetve, ha valami kérdése van, arra is szívesen válaszolok.

Ezzel végére is értünk a vizsgálatnak, a következő lépés a szemüvegkeret és lencse kiválasztása lesz. Remélem, hogy cikkem elolvasása után megnyugodott, hogy semmi baj nem fogja érni egy látásvizsgálat során. 

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00