Az asztigmiáról

9 10 blog asztigmiaElőző bejegyzésemben a három leggyakoribb fénytörési hibáról írtam (rövidlátás, távollátás, asztigmia). Olvasóim közül többen tettek fel további kérdéseket az asztigmiával kapcsolatban. Emiatt döntöttem úgy, hogy egy teljes bejegyzésben írok erről a kevésbé ismert fénytörési hibának.

 

 

 

Előző cikkemben olvashatta, hogy az asztigmiának nincs pontos magyar fordítása. Megszokott elnevezés a pontnélküliség vagy a szemtengelyferdülés. Én az előbbit szoktam használni, szerintem az utóbbi félrevezető kifejezés.

Az asztigmia lényege, hogy a szem a párhuzamosan beérkező fénysugarakat egyetlen pontban sehol sem gyűjti össze (sem a retina előtt, sem mögötte, mint a rövidlátás és távollátás esetében), hanem ún. gyűjtővonalakban egyesíti, ezért lát homályosan az ember.

Oka, hogy a szem szaruhártyája nem tökéletes gömbfelszín, hanem olyan, mintha két oldalt egy kicsit összecsippentettük volna. Az egyik átmérő irányába domborúbb, a másikba kevésbé, így a fénysugarak előrébb és hátrébb egyesülnek. Mértékét ugyanúgy dioptriában határozzuk meg, mint a távol – és rövidlátást.

Az asztigmiának két fajtája van, a szabályos és szabálytalan.

  •           szabályos asztigmia esetén, a szaruhártya legdomborúbb és kevésbé domború tengelye 90 fokot zárnak be egymással

A szabályos asztigmián belül három félét különböztetünk meg.

  •           direkt asztigmiának mondjuk azt, amikor a legdomborúbb meridián épp függőlegesen helyezkedik el, a legkevésbé domború pedig vízszintesen
  •           az indirekt asztigmia ennek épp az ellenkezője.
  •           ferde asztigmiának azt a szabályos asztigmiát nevezzük, amikor a meridiánok a függőlegestől, illetve a vízszintestől eltérően futnak, de az általuk bezárt szög ebben az esetben is 90°.
  •           szabálytalan asztigmia esetén a két tengely által bezárt szög eltérhet a 90 foktól

Az asztigmia előfordulása és okai

A szabályos asztigmia genetikailag kódolt, alkati adottság. Előfordulhat önmagában, valamint rövidlátással és túllátással kombinálódva is.

A szabálytalan asztigmia a szaruhártya valamilyen alapbetegsége kapcsán vagy sérülés, hegesedés, szaruhártya átültetés után alakul ki.

A következő bejegyzésemben az asztigmia tüneteiről és diagnózisáról és kezeléséről olvashat.

forrás: hazipatika.com (dr. Domsa Patrícia cikke)

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00