A szemüvegek csoportosítása

kamasz 1Egyik bejegyzésemben a szemüvegek részeiről olvashatott. Most a szemüvegek csoportosításáról írok és néhány „kulissza titokba” avatom be a kedves olvasót. Megtudhatja, hogy miért tesz fel kérdéseket egy látszerész, amikor szemüveget vásárolunk.

 

A szemüvegkereteket többféle szempont szerint csoportosíthatjuk (anyagok, felhasználók, felhasználási terület szerint).

  1. Anyaguk szerint megkülönböztetünk:
  •           műanyag (cell)
  •            fém
  •            műanyag - fém kombinációjú kereteket.

Csak műanyagból nem készül szemüvegkeret, mindig van olyan alkatrésze (pl. a fémbetét a szárakban) melyet valamilyen fémből gyártanak. Fémkereteknél is találunk műanyag részeket (pl. szárvég, orrtámasz). Kombinált keretekről akkor beszélhetünk, amikor a műanyag középrész (a szemüveg legfontosabb része, ebbe kerülnek becsiszolásra a lencsék) fém szárakkal, a fém középrész műanyag szárakkal készül. Más alapanyagokból is készülhetnek díszítő, illetve kiegészítő részek, ilyenek pl. a különböző strasszok, fa illetve bőr díszítőelemek.

2. A szemüvegkereteket csoportosíthatjuk a felhasználók szerint is:

  •            női
  •            férfi
  •            unisex
  •           gyerek

 

  3. Másik csoportosítási lehetőség a felhasználási terület szerinti:

    •           távolnézéshez, általános használatra
    •           közelnézéshez, olvasáshoz, munkához
    •           távolra és közelre egyaránt (bifokális, multifokális)
    •           sportoláshoz

A szemüvegkeret szakszerű kiválasztása és archoz illesztése a látszerész feladata. Egy jól kiválasztott, az egyéniséggel, öltözékkel harmonizáló szemüveg az arc díszévé válhat. Nem véletlenül mondják azt, hogy a szemüveg öltöztet!

 

Végül jöjjön néhány tanács szemüveg választáshoz:

  •           más szemüveg szükséges állandó viselésre, távollátáshoz, olvasáshoz, fizikai munkához, sportoláshoz, alkalmi viseletre

Ezért kérdezi meg a látszerész, hogy milyen használatra keres szemüveget, milyen igénybevételnek lesz kitéve az a mindennapokban. Például nem túl szerencsés fúrt keretet (ahol a lencsébe van belefúrva a keret szára és a lencséket összetartó híd) adni olvasó szemüvegnek, amit naponta többször vesz fel és le a viselője. Ezeket a kereteket olyanoknak ajánljuk, akik egész nap viselik a szemüvegüket, azaz reggel fölteszik és este leveszik.

  •           akinek az első szemüvegét készítik, rugós szárút szoktak ajánlani, hiszen még nincs tisztában a szemüvegviselés szabályaival, ezért kezdeti időben gyakori, hogy egy kézzel veszi le a keretet, ami annak a deformálódásához és a szárak kitágulásához vezethet
  •           gyerekek esetében is erősen ajánlott a rugós szárú keret vásárlása  

Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy a fém vagy műanyag keret tartósabb-e. Egy szemüveg tartósságát rengeteg minden befolyásolja. Persze fontos, hogy jó minőségű keretet válasszunk magunknak, de ugyanilyen lényeges, hogy szemüvegünkkel finoman bánjunk, rendszeresen tisztítsuk, ha nem viseljük tokba tároljuk. Az, hogy milyen anyagból késztették szinte mindegy, ennek a viselő preferenciái, ízlése miatt van jelentősége. Egy jó látszerész kideríti vásárlója igényeit és ennek megfelelő szemüvegkeretet és lencsét ajánl a leendő viselőnek. 

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00