Hogyan fejlődik a gyerekek látása?

16 blog csecsemők látásaMúlt héten született meg egy ismerősöm kislánya, ennek az örömhírnek az apropóján azon gondolkodtam, hogy hogyan tanulnak meg látni a csecsemők? Hány hónapra van ahhoz szükségük, hogy ugyanúgy lássanak, mint a felnőttek? Olvasson tovább és megtudja hány hónap szükséges ahhoz, hogy egy csecsemő ugyanúgy lásson, mint a felnőttek.

 

 

 

Szemüveg kell a gyereknek, mitévő legyek? c. decemberi bejegyzésemért kattintson ide!

A születés utáni első hónapban a csecsemő alig érzékeli a fényt, a színeket nem képes megkülönböztetni, csak árnyékokat lát. Csupán 20-25 centire lát és csak az erős kontrasztokat képes megkülönböztetni (pl. fekete-fehér). Ez viszont elég neki ahhoz, hogy felismerje annak a személynek az arcát, aki a karjában tartja. Ahogy a kicsi fejlődik, úgy a látása is egyre jobb lesz.

A második és negyedik hónap között elkezdi megkülönböztetni a színeket. Ebben az időszakban a világosabb, halványabb színeket kedveli, az erősebb színek fárasztják a szemét. Ezért készítik a gyártók halvány színekből a játékokat. Látásuk fejlődése érdekében idővel egyre bonyolultabb és színesebb játékokat válasszunk neki, ezzel is elősegítve a fejlődését.

A negyedik hónaptól kezdve a babák érzékelik a mélységet és a tárgyak távolságát. Ilyenkor már jobban tudják irányítani a kezeiket és a tárgyak érintése is pontosabb, már finomabban érintik meg az arcokat, mert érzékelik a távolságot. Képes felismerni a különböző arckifejezéseket, megérti a mozdulatainkat, gesztusainkat.

Az öt hónapos baba egyre jobban lát, és a kisebb tárgyakat is tisztábban látja. Lassan követni tudja a mozgásban lévő tárgyakat, ez az adottság fokozatosan továbbfejlődik, egészen 8 hónapos koráig.

Nyolc hónap kell ahhoz, hogy a csecsemő ugyanolyan élesen lásson, mint egy felnőtt. Most jött el az ideje annak, hogy értelmezze is a látottakat, ezért mindent meg akarnak érinteni. Ilyenkor már felismeri az ismerősöket, még távolabbról is. Kialakul szemük végleges színe, ezután már csak nagyon kicsit módosulhat.

Gyermekünk látása élete első 8 hónapjában alakul ki. Az első hónapban csak foltokat lát és az erős kontrasztokat kedveli, később a halványabb színek kötik le a figyelmét. Látásuk fejlődése érdekében egyre bonyolultabb formájú és színesebb játékokat adjunk nekik.  Ahogy fejlődik képes lesz érzékelni a mélységet és a tárgyak távolságát. Négy hónapos korától kezdve képes felismerni a rokonokat, akár távolabbról is.

(Forrás: csaladivilag.hu)

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00