Mit tehetek ha száraz a szemem?

19 blog szaraz szemSok vevőm panaszkodik mostanában arra, hogy szemük gyakran ég és irritált. Ezek a száraz szem (keratoconjuctivitis sicca) tünetei, ami az emberek 10-30 %-át érinti. Sajnos minden korosztálynál előfordul. Ha a panaszokat és tüneteket nem kezelik megkeseríti az életünket. A száraz szemű embereknek fárasztó az olvasás, számítógép előtti munkavégzés, vezetés, TV nézés. 

 

Milyen panaszokkal jár a szárazszem betegség?

 

A tünetek tekintetében nagyon nagy különbségek vannak, mert különböző súlyosságú változatok léteznek.

-          égő érzés

-          viszketés

-          szúró érzés, fájdalom

-          idegentest érzés (mintha valami lenne a szemünkben)

-          fénykerülés, fényérzékenység

-          pirosság

-          homályos látás, mely pislogásra javul

 

Vannak tényezők, melyek fokozzák a kellemetlen tüneteket:

-          túl hideg és meleg hőmérséklet

-          száraz, poros, füstös levegő

-          túlzott TV nézés, számítógép használat (a fokozott figyelem, kevés pislogás miatt)

-          légkondicionálók, ventillátorok túlzott használata (gyorsabb párolgás, szárító hatás)

-          bizonyos gyógyszerek csökkentik a könnytermelést (pl. vérnyomáscsökkentők, migrén elleni szerek, fájdalomcsillapítók)

Egyszerű módszerek a szemszárazság megelőzésére:

 -          fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot

-          szellőztessünk naponta többször abban a helyiségben, ahol sokat tartózkodunk

-          érdemes beszerezni egy szobai páratartalom mérőt, hogy be tudjuk állítani a szoba vagy lakás ideális pára tartalmát

-          szükség esetén használhatunk légpárásítót, de egy vizes kendő fűtőtestre való terítésével is sokat segíthetünk

-          ne tartózkodjunk huzatos helyen

-          ha tehetjük, kerüljük a forgalmas utakat a kipufogógázok miatt

-          cseréljük gyakran a levegőszűrő filtert a kocsi szellőzőjében, klímaberendezésben

-          óvatosan bánjunk a kozmetikumokkal, különös tekintettel a szempilla festésére, mert eltömíthetjük a könnymirigyek kivezető nyílásait


Néhány alapelv a szárazszem tüneteinek enyhítésére

Cél a panaszok megszüntetése, a könny pótlása.

Első lépés a káros környezeti fatorok lehetőség szerinti megváltoztatása. Ezután következik a könny pótlása, a szem nedvesen tartása. Rengeteg féle műkönnyel találkozhatunk, kiválasztásuknál több tényezőt kell figyelembe venni. Igazából nincs jó vagy rossz gél, mindenkinél más és más hatásos.

Fontos szakember tanácsát kikérni, aki néhány célzott kérdéssel felméri a tüneteinket a szemcsepp ajánlása előtt. Nem feltétlenül kell orvosnak lennie, az enyhébb, nem vényköteles, szereket optikákban is kaphatunk. A jó szemvizsgáló kitér erre a szemvizsgálat során és olyan cseppet ajánl, ami enyhíti, remélhetőleg hamar megszünteti panaszainkat.

Előfordulhat, hogy elsőre nem a legtökéletesebb szert javasolják nekünk, ebben az esetben mindenképp menjünk vissza és konzultáljunk a továbbiakról. Ha olyan súlyos a probléma, hogy orvos által felírható gyógyszert igényel, akkor a vizsgálatot végző személy orvoshoz irányítja a pácienst.

A gyakori és hosszas kezelés miatt a készítményekben található tartósítószer amellett, hogy allergizálhatja a pácienst, a szárító hatás miatt irritálja az egyébként is érzékeny szemet.

Ilyenkor érdemes tartósítószer nélküli egy adagos készítményeket és olyan cseppeket használni, amelyben a tartósítószer a könny hatására lebomlik.

A száraz szem kellemetlen tünetei kortól függetlenül sokunkat érint. Kialakulásának hátterében több ok állhat, pl. számítógép előtt végzett munka, túlzott TV nézés, száraz levegő. Néhány egyszerű módszerrel enyhíthetjük a tüneteket. Fogyasszunk elegendő folyadékot, rendszeresen szellőztessük a helyiséget, ahol naponta több órát töltünk stb. Ha ezek nem segítenek, akkor konzultáljunk szakemberrel és használjunk műkönnyet.

Források:

házipatika.com (Máriáss Márta cikke)

webbeteg.hu (dr. Papp Júlia cikke)

kép (hazipatika.com)

 

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00