Több az egyben szemüvegek - mindent a multifokális vagy progresszív lencsékről

26 blog progi lencsékElőző írásomban a beltéri lencsékről olvashatott. Ha lemaradt róla kattintson ide A cikk kvázi folytatásaként foghatjuk fel mostani cikkemet a progresszív vagy multifokális lencsékről.

Biztos vagyok benne, hogy többször hallotta, látta már a multifokális vagy progresszív szót (a két kifejezés ugyanazt a lencsetípust jelenti). (És a bifokálist is, de azt most hagyjuk, róluk a következő cikkemben olvashat). Minden nagyobb lencse gyártó cég kínálatában elérhetők a progresszív lencsék, több típusban, minőségben.  Vannak olyan általános jellemzők, amelyek minden lencsére igazak.  Nézzük ezeket a jellemzőket dióhéjban. Azért dióhéjban, mert egy könyvet is tudnék írni róla, mert mára egy külön tudományág lett a multifokális lencsék világa az optika szakmán belül.

Hívhatjuk őket több az egyben lencséknek is, hiszen három távolságra használhatók (távolra, félközelre (karnyújtásnyi távolság, pl. monitor, főzés, szerelés, kertészkedés vagy ügyfelekkel dolgozók, fogorvosok munka távolsága) és közelre). Mindig ugyanazt a szemüveget viselheti, nem kell cserélgetnie kettőt vagy hármat. Elmondhatjuk, hogy modern életvitelünkhöz elengedhetetlen, hogy ne kelljen állandóan arra figyelni, hogy minden szemüvegünket magunknál tartsunk. Nekem, mint látszerésznek evidens, de másnak nem, hogy a multifokális szemüvegek megszokása időbe telik, a viselőnek „dolgozni” kell vele.  Ennek ideje egyén függő, van, aki 1-2 óra alatt megszokja, van, akinek napokra, esetleg 1-2 hétbe telik (volt olyan vásárlóm, aki annyira örült új szemüvegének és olyan jól látott benne, hogy abba ment haza és találkoztam már olyan emberrel is, akinek 2 hétbe telt, mire megszokta új szemüvegét, de azóta annyira megszerette és megszokta a „reggel feveszem, este leteszem az éjjeli szekrényre” életmódot, hogy visszajött még egy ugyanolyat csináltatni). 

Jelentős árkülönbségeket láthat lencse és lencse között, ennek több oka van:

-          például a gyártási technológia, a felületkezelés minősége, a garancia időtartama (általában egytől három évig terjed)

-          bármelyik multifokális lencsére kérhet fényresötétedő opciót, vagy kérheti színezetten, ez emeli a lencsepár árát, de egy fényresötétedő lencsepárt olcsóbban megkap, mintha külön csináltat dioptriás napszemüveget

26 blog progi lencse

-          jelentős az ún. csatorna (ezt a részt használja, ha félközeli távolságra néz) szélességében lévő különbség is

-          minél drágább a lencse, annál szélesebb a csatornája, annál kényelmesebb viselet

-          az utóbbi időben arra törekednek, hogy csökkentsék a hinta effektust

-          ez akkor lép fel, ha a viselő oldalra tekintéskor nem a fejét fordítja el, hanem csak a szemét, ilyenkor olyan érzése van, mintha egy hintán ülne

-          léteznek teljesen személyre szabott, exluzív, prémium lencsék, amelyeket a leendő viselő számára egyedileg gyártanak le, figyelembe véve, többek között, a keret választást, a fejtartását, az oldalankénti pupilla távolságot, a két szem együtt működését

A gyártók is realizálták, hogy egy ilyen lencsepár megvásárlásával „kockázatot vállal” az ember, mert megfordulhat a fejében, hogy mi lesz, ha „nem szokom meg a lencsét?” Szinte mindenki találkozott már olyan baráttal, szomszéddal, kollégával, ismerőssel, akinek volt már progresszív lencséje és azt mondja, hogy „jaj, ne vegyél, nekem is volt, soha nem tudtam megszokni”. Azt tudom tanácsolni, hogy ne higgyünk az ilyen tanácsoknak, mert ez egy egyéni véleményt tükröz, rengeteg oka lehet annak, hogy valaki nem tudta megszokni a lencséjét. Például előfordulhat olyan hiba, amin egy kis állítással javítható (egy pár miliméteres állítás is csodákra képes), egy nem megfelelő típusú lencse választás, illesztési hiba (rosszul lett becsiszolva a lencse, pl. távolra tekintéskor nem a távolra nézést szolgáló részen néz keresztül a viselő). Ez utóbbi nagyon súlyos hiba, ritkán fordul elő, legtöbbször elég egy kis állítás és a viselő jól lát szemüvegével. A progresszív lencsék illesztése (amikor a látszerész bejelöli a kiválasztott kereten, hogy hol fog kinézni a lencsén) nem egyszerű dolog, sok tanulást és gyakorlatot igényel. A lencse gyárak külön tréningeket tartanak erről, hiszen nagyon sok mindenre kell figyelni. És ott van még a becsiszolás is, ami ugyanolyan fontos, mint az illesztés. Ezeket az aggodalmakat, félelmeket kiküszöbölendő nyújtják a megszokási garanciát. Aminek lényege, hogy ha bizonyos időtartamon belül (általában 1 és 6 hónap között) nem sikerül megszoknia a lencséjét, akkor díjmentesen kicserélik egy távoli és közeli éleslátást biztosító lencse párokra.

Azoknak a vásárlóimnak, akik szeretnek olvasni, sokat olvasnak fekve, szoktam javasolni, hogy csináltassanak egy külön olvasó szemüveget, mert a multifokális lencsében nem annyira komfortos a fekve olvasás.

Körülbelül 40 éve vásárolhatnak a szemüveg viselők multifokális vagy progresszív lencsét. Viselésükkel megteheti azt, hogy reggel felveszi és este leteszi a szemüvegét, nem kell cserélgetnie kettő vagy három látásjavítót, annak érdekében, hogy minden távolságra (távolra, félközelre és közelre) tisztán lásson. Aki szeretne szeme nap elleni védelméről is gondoskodni, kérheti lencséjét színezetten vagy fényre sötétedő réteggel. Egy progresszív szemüveg megvásárlásával „kockázatot vállal” a szemüveg viselő, ezt a gyártó cégek a megszokási garanciával küszöbölnek ki. Ezzel a szolgáltatással kockázat mentes lesz a vásárlás, mert ha nem tudja a megszokni új szemüvegét, akkor díjmentesen kicserélik a progresszív lencséket egy távoli és közeli éleslátást biztosító lencsepárra.

 

Kattintson ide a Prémium multifokális szemüveg ajánlatunkért!

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00