Hogyan szokhatja meg könnyen és gyorsan új multifikális lencséit?

Hosszabb ideje gondolkodik azon, hogy csináltatna egy progresszív (multifokális) szemüveget? Esetleg nemrég vette át az első ilyen szemüvegét? Olvasson tovább a lencsék megszokását megkönnyítő tanácsokért.

Mindenkiben van valamennyi félelem mielőtt kipróbál valami újat (esetünkben a multifokális lencsét), ez természetes. Megkérdezi az ismerőseit, rákeres az interneten, felkeres egy optikát és ott kér tanácsot. A legjobb szándékú ismerős véleménye is félrevezető lehet, hiszen nem tud elvonatkoztatni saját magától. Rábeszélheti a progresszív szemüvegre, pedig lehet, hogy az Ön életmódjához nem az a legjobb megoldás. Vagy lebeszéli róla, negatív tapasztalatai miatt, ami egyáltalán nem biztos azért van, mert a multifokális lencse rossz. Ennek több oka lehet, például látásvizsgálati hiba, lencse becsiszolási hiba vagy, hogy nem a számára legmegfelelőbb lencsét ajánlották az adott lencsegyár kínálatából. Erről kilométeres cikket tudnék írni, de ezt Önnek nem kell tudnia. Ezt annak az optikusnak kell ismernie, akit megtisztel bizalmával és nála érdeklődik a lencsékről. Aki örömmel fog személyre szabott tanácsokat adni Önnek.

Tudni kell, hogy minden multifokális lencse megszokása időbe telik, ezt sajnos nem lehet „megúszni”. 99 %, hogy eleinte furcsa lesz. (Nagyon nagyon ritka az a szemüveg viselő, aki felteszi élete első ilyen szemüvegét és abban hagyja el az optikát). Viszont, ha sikerül átlendülni ezen a kezdeti nehezebb időszakon (ennek hossza egyén függő, lehet pár óra, nap vagy 2-3 hét is), akkor sokkal kényelmesebben élheti mindennapjait úgy, hogy nem kell cserélgetni szemüvegeit.

Milyen tüneteket tapasztalnak, akik megkapták életük első multifokális lencséjét?

Ezek a tünetek el fognak múlni, de leírom, hogy tudja, hogy mire számítson.

-       fejfájás

-       mélységérzékelési problémák, bizonytalan, hogy milyen messze vannak a tárgyak Öntől

-       szédülés vagy hányinger

-       imbolygásérzet

-       kényelmetlenség és bizonytalanság lépcsőzéskor

-       periférikus látás torzítás

-       fókuszálási nehézsége a különböző közbenső és közeli távolságokra

 

Ez a lista hosszúnak tűnhet, de az is lehet, hogy egyiket sem fogja tapasztalni. Amennyiben igen, legyen tisztában azzal, hogy az agya alkalmazkodni fog és a tünetek el fognak tűnni. A progresszív lencsékhez való hozzászokáshoz kicsit máshogy kell használnia a fejét, a szemeit és a testtartására is hatással lehet, ha a legjobbat akarja kihozni a lencséiből. Minél jobban személyre szabottak a lencséi, annál gyorsabban fogja megszokni őket.

49 blog daynamic0

Felejtse el a szemüvegek cserélgetését, viseljen multifokális lencsét

Mégis mi segítheti a könnyebb megszokást?

  1. Hordja elsődleges szemüvegként. Ha azzal próbálja könnyíteni életét, hogy cserélgeti régi szemüvegével, sokkal tovább fog tartani a megszokás.
  2. Új területeket kell találnia lencséjén, ahelyett, hogy a legkényelmesebb helyet használja (ahogy az egyfókuszú távoli vagy olvasó szemüvegnél tette). Három fő terület van: a távoli, a közbenső és közeli. Tapasztalja ki a zónákat a lencséjén és használja őket megfelelően. Ha oldalra akar nézni, fordítsa egy kicsit el a fejét, ne csak szemmel tekintsen.
  3. A szemüvegkeret kiválasztásánál győződjön meg róla, hogy az kényelmes és passzol az arcához. Természetesen minden kereten lehet valamennyit állítani, hogy a viselő arcához igazítsák. Viszont ha első felpróbálásnál azt érzi, hogy nem kényelmes, akkor válasszon másikat. Ezzel nem marad magára, optikusa segít a választásban tanácsaival.
  4. A lencse választást megelőző látásvizsgálat során, a vizsgálatot végző személy részletesen ki fogja kérdezni szeme egészségi állapotáról, eddigi szemüveges tapasztalatairól, új szemüveggel kapcsolatos igényeiről és életmódjáról. Erre azért van szükség, hogy a piacon elérhető lencse kínálatból az Önnek leginkább megfelelőt tudja ajánlani.
  5. Ne adja fel a szemüveg viselését, ha az első pár napban, hétben nehézségben ütközik. Nyugodtan keresse fel újra az optikát, mondja el tapasztalatait. Lehetséges, hogy egy egyszerű állítással megoldódik minden problémája. Előfordulhat, hogy többször is vissza kell térnie az üzletben állításra. Ez nem azt jelenti, hogy optikusa „béna” vagy Ön „kényeskedik”. Ezeknél a lencséknél miliméterek rengeteget számítanak.

A multifokális lencsék személyre szabása

A progresszív lencsék erőssége változik távolról közelre, ezt hívjuk csatornának. A legfontosabb dolog, amit tudnia kell a progresszív lencsékről, hogy az életstílusának megfelelően személyre lehet szabni őket, beleértve a csatornát is. Ez nagyobb hatékonyságot biztosít.

Minél jobban alkalmazkodik a tervezés az Ön vizuális igényeihez, annál könnyebben és gyorsabban fogja megszokni új lencséit.

De mit jelent a személyre szabás? Ha sok időt tölt olvasással, vagy a képernyők előtt, illetve olyan dolgokkal, amelyek közel vannak Önhöz, olyan lencsére lesz szüksége, amely jobban közelre fókuszál. Ha az ideje nagy részét a szabadban tölti, nem lesz szükséges ugyanaz a támogatás a közeli tárgyakra, és a lencsének inkább távolra és a közbenső távolságokra kell fókuszálni.

Ezt csak érdekességként írom le, természetesen nem Önnek kell erre gondolnia, amikor multifokális lencsét vásárol. Optikusa fog életmódjára vonatkozó kérdéseket feltenni Önnek, hogy az Önnek legideálisabb lencsét tudja ajánlani.

Ha továbbra is kételyei vannak, amit meg tudok érteni, hadd mutassam ne Önnek a megszokási garanciát. Ezt minden lencsegyár, minden multifokális lencséjéhez jár, plusz ráfizetés nélkül. Ennek időtartama általában 1 és 6 hónap között szokott változni. Lényege pedig az, hogy ha a megszokási idő lejárta után se sikerült megszoknia lencséit, akkor azt kicserélik egy távoli és közeli éleslátást biztosító lencsepárra.

Ide kattintva olvashat bővebben erről.

Szeretném figyelmébe ajánlani üzletünk Prémium multifokális Szemüveg ajánlatát.

Ha bármilyen kérdése van, keressen minket bizalommal üzletünkben (Pomáz, Csikóvár Üzletház, József Attila u. 17.) vagy a 06 20 982 1142-es telefonszámon.

Cikk forrása: blog.hoyavision.com

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00