Hogyan védhetem szemeim egészségét a koronavírus járvány alatt?

Mindannyiunk életére hatással van a koronavírus (COVID19) járvány, mindenhonnan bombáznak minket a hírekkel egész nap. A jelen helyzetre vonatkozó higiéniai szabályokról is több helyen hallhatunk, olvashatunk. Tudja mit tehet szemei egészsége érdekében? Olvasson tovább tanácsaimért! 

„Alapszabály”, hogy miután hazaért első dolog a szappanos kézmosás. Biztos vagyok benne, hogy minden kedves olvasóm unalomig hallgatta ezt gyerekkorában, akár a szüleitől, akár az iskolában. Ez a szabály napjainkban fokozottan érvényes, akár hazaérkezés után, de mivel nem sokat járunk el manapság, otthon létünk alatt naponta többször, legalább 20 másodpercig mossunk kezet szappannal. Ha sikerült kézfertőtlenítő szert vennie, azt is használja bátran.

Na de mi a helyzet a szemüvegével?

Vásárlóimnak javasolni szoktam, hogy minden reggel mielőtt munkába, iskolába indulnak, mossák meg szemüvegüket és töröljék szárazra azt.

Hacsak nincs rajta valamilyen nagyon makacs szennyeződés, akkor nem szükséges szappant használni. Jelenleg ezt a szabályt muszáj módosítani!

54 blog koronavirus

Napjainkban különösen fontos szemüvege tisztítása, naponta többször! (kép forrása: coastal.com)

Javaslom, hogy

naponta többször, szappanos vízzel mossa le a szemüvegkeretet és a lencséket is.

Ehhez megfelelő minden háztartásban megtalálható folyékony szappan. Ha olyan szerencsés, hogy nem kell kimozdulnia otthonról, akkor is megteheti ezt naponta többször (ártani biztos nem fog vele). Ha muszáj dolgozni, boltba vagy máshova mennie, akkor ezt mindenképp tegye meg (kézmosáshoz hasonlóan) hazaérkezése után! A szemüvegkeretet törölje szárazra papírtörlővel, de csakis a keretet! A lencséket mikroszálas törlőkendővel szárítsa meg (a papírtörlőtől összekarcolódhat a lencse). Ne feledkezzen meg a törlőkendő tisztításáról sem! Ezek a kendők kimoshatók szappanos vízben (öblítőszert ne használjon) vagy ha nagyon koszos dobja ki és vegyen újat helyette). Nyugodtan hagyhatja megszáradni is a szemüveget, és utána letörölni a lencséről a vízcseppeket. Azok a kedves Olvasók, akik olvasószemüveget használnak, ne feledkezzenek meg arról sem! A szemüvegek közül az olvasószemüvegeknek van a „legmostohább” sorsa, sokat vesszük fel, le őket, rakja le valahova, esetleg a pólónk nyakába akassza.

 54 blog koronavirus2

Mikroszálas törlőkendővel törölje szárazra a lencséket! (kép forrása: coastal.com)

Másik fontos dolog, amire figyelni kell, hogy ne „piszkáljuk” szemünket, arcunkat, főleg ne koszos kézzel.

Előző cikkemben javasoltam a kontaktlencse viselőknek, hogy ha tehetik inkább szemüveget viseljenek a lencsék helyett. Ez azért is hasznos, mert így nehezebben tudnak a szemükhöz nyúlni.

Persze van olyan eset, hogy muszáj a szemünkhöz nyúlni, mert például porszem ment bele, de az ilyen extrém eseteken kívül tudatosan figyeljen rá, hogy ne nyúljon hozzá.

Ide kattintva érhető el előző cikkem a kontaktlencse viselőkre vonatkozó higiéniai szabályokról.

Optikánk jelenleg rövidített nyitva tartással működik. Mielőtt elindulna hozzánk érdeklődjön telefonon (06 20 982 1142) az aktuális nyitva tartásról.

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00