Milyen részei vannak egy szemüvegkeretnek?

S6300004 kicsinyitettSokszor jön be hozzám az üzletbe olyan vevő, akinek kilazult a szemüvege „nyele” vagy elhagyta „azt a párnás részt az orránál”.  Ilyenkor mindig majdnem megmosolygom őket, szakmai ártalom, hiszen én mondhatjuk, hogy szemüvegekkel kelek és fekszem. Aztán eszembe jut, hogy nem egy látszerész kollégával állok szemben, hanem egy szemüveg viselővel, aki nem tudja, hogy mit hogy hívnak egy szemüvegen. Honnan is tudná, hiszen nem az ő szakmája!

szemüveg részei

A szemüveg részei

  1. szárak
  2. híd
  3. karika
  4. csukló
  5. orrtámasz
  6. orrtámasz csavarháza
  7. damil szál, csak az ún. damilos kereteknél, vannak olyan keretek, ahol a karika körbeveszi az egész lencsét és olyanok is, ahol egyáltalán nincs karika, a szárak és a híd a lencsébe fúrással kerül rögzítésre
  8. demo lencse, ennek a helyére fog kerülni az Ön lencséje

A középrész a lencséket rögzítő karikákból, az azokat összekötő hídból és a karikákon lévő szárcsatlakozókból áll. A szemüvegkeret orron való felfekvése az orrtámaszok, fémkeret esetében billenő orrtámaszok, „papucsok” segítségével történik. A szárak biztosítják a szemüvegkeret fejen való kényelmes elhelyezkedését. A csuklók feladata a középrészt összekapcsolni a szárakkal, és biztosítani a szárak nyitását és zárását. Kivitelük szerint lehetnek hagyományos és rugós szárak.

Ezután, biztos nem lesz Önnek „kínai”, ha optikusa a szemüveg orrtámaszáról vagy csuklójáról beszél. 

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00