Hogyan készüljön, ha szemüveget szeretne csináltatni?

Sensity multi 2Minden vevőnél arra törekszem, hogy elégedetten távozzon az üzletből. Ez azért is fontos nekem, mert szeretném, ha a vevőim szeretnének, rám köszönjenek az utcán, mikor reggel jövök dolgozni. Erre napi szinten van példa, ilyenkor mindig jobban érzem magam és tudom, hogy érdemes bejönni dolgozni. Mert könnyebbé teszem a szemüveg viselők mindenapjait azzal, ha olyan szemüvegkeretet és lencsét adok nekik, ami megfelel az életmódjukhoz, munkájukhoz, egyéniségükhöz. Ehhez viszont egyedül nem vagyok elég, a vásárló közreműködésére is szükségem van, hogy elégedetten távozhasson az üzletből. Jöjjön néhány, néhol kicsit talán szájbarágós, tanács arra vonatkozóan, hogy a vásárló hogyan könnyítheti meg optikusa dolgát.

 

Ahogy azt néhány Olvasóm tudja, az optikában csütörtökönként van szemvizsgálat, délelőtt, délután váltakozva. A váltakozó időpontra tekintettel azt szoktam javasolni az érdeklődőknek, hogy érdemes bejelentkezni, hogy nehogy „potyára” jöjjön ide, valamint így a várakozás is elkerülhető. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha valaki bejelentkezés nélkül jön be az üzletbe és itt van a kolléganő, ne vizsgálná meg örömmel. Csak előfordulhat, hogy egy kicsit várnia kell, amíg az előző vizsgálat befejeződik.

Az is fontos, hogy az ember szánjon időt a vizsgálatra és a szemüveg kiválasztására. A van 5 percem két találkozó között, most megvizsgáltatom a szemem gondolkodás nem célravezető. Egy alapos és teljeskörű szemvizsgálathoz minimum 20 percre van szükség. Ha valaki magasabb dioptriát visel vagy asztigmiája van (asztigmiáról írt cikkemért kattintson ide és ide), akkor a vizsgálatot végző személynek több időre van szüksége ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő korrekciót. Az 5 perces vagy annál rövidebb, futószalagon végzett vizsgálatnak az lesz az eredménye, hogy az elkészített szemüveg nem lesz jó, nem fog jól látni vele. Mivel egy szemüveget minimum 1,5-2 évig hord az ember, nem vesz minden nap, ezért mindenképpen fontos, hogy legalább 20 percet szánjon a vizsgálatra.

Ugyanez igaz a szemüvegkeret és lencse kiválasztására is. Mivel, szerintem, a szemüveg tartós fogyasztási cikk, és divat kiegészítő is, ezért szánjon kellő időt a kiválasztására. Arra, hogy ez kinél mennyi idő egyén függő. Van, aki könnyebben van, aki nehezebben választ. Ezzel minden rendben van, nekem is volt olyan, hogy 1 óráig válogattam a szemüvegkeretek között, mire megtaláltam a megfelelőt. (Ehhez a történethez hozzátartozik az is, hogy az átlag felnőtt méretnél kisebb a fejem, ezért a kamasz méretű szemüvegek jöhetnek csak szóba.) Egy szó, mint száz szánjon elég időt arra, hogy a megfelelő keretet válassza ki. Ebben természetesen mindig segítek, az esztétikum mellett az arca anatómiai adottságait és azt is figyelembe veszem, hogy mire fogja használni szemüvegét (pl. állandó viseletre, olvasásra, esetleg multifokális szemüveget szeretne).

Ugyanez vonatkozik a szemüveglencsére is. Napjainkba rengeteg féle lencse van, ahhoz, hogy jó tanácsot tudjak adni, fel kell mérnem a vásárló igényeit. Ehhez kérdeznem kell, az életmódjáról, a munkájáról, hogy mennyi időt tölt pl. számítógép előtt, irodában dolgozik-e vagy dinamikus életet él, pl. sokat vezet. Ezeket a kérdéseket nem azért teszem, hogy vájkáljak az életében, hanem azért, hogy az igényeinek megfelelő lencsét tudjak ajánlani. A szemüvegkerethez hasonlóan, ehhez is időre van szükség, 5 perc nem elég.

Ezek a tanácsok a gyerekekre is igazak, rájuk talán még jobban. Volt olyan kiskamasz vevőm, aki nehezen döntött, még úgy is, hogy határozott elképzelése volt arról, hogy milyen szemüveget szeretne. Eléggé szerencsétlenül vette ki magát, hogy az őt kísérő édesanyja sietette, fél percenként mondogatta neki, hogy „válassz már végre, mert mennem kell”. Végül a fiú választott, én csak abban reménykedtem, hogy szeretni fogja a szemüvegét és szívesen viseli.

A jó szemüveg kiválasztásához az eladó és a vásárló közreműködésére van szükség. Az alapos látásvizsgálathoz, keret – és lencse kiválasztásához szakértelemre és időre van szükség. Egy szemüveget az ember legalább 1,5 – 2 évet használ, tartós fogyasztási cikknek minősül. Szánja rá a szükséges időt, hogy jó szemüvege legyen. 

Pomoptik Bt. 
Cím: 2013 Pomáz József Attila utca 17
Telefon: +36 20 982 1142
E-mail: pomoptik@gmail.com
           info@pomazioptika.hu
Facebook: https://www.facebook.com/PomoptikBt
 
Nyitvatartás: H-P: 9:00-17:00
  Szo.: 9:00-12:00